PLASTİK SEKTÖRÜNE BAKIŞ

Plastik, 1850’li yıllarda sert kauçuğun kullanılmasıyla birlikte doğal maddeler yerine kullanılabilen kimyasal bir maddeden elde edilmiştir. Bugün plastik; temel olarak termoplastikler (sanayide yoğun olarak kullanılan), termoset plastikler ve polimer alaşımları olmak üzere üç grupta değerlendirilmektedir. Termoplastikler ısıtılıp tekrar soğutulduğunda eski şeklini alabilirken (Ör: PVC), termoset plastikler eski şekillerini alamamakta ve bozulmaktadırlar (Ör: Kauçuk). Plastik ürünleri; cam, metal, ağaç gibi maddelerle birlikte kullanıldığı gibi demir, tahta ve cam gibi malzemelerin alternatifi olarak da kullanım alanı bulmaktadır. Plastik Sektörü girdilerinin %90’ını petrokimya sanayinden temin edilmektedir. Plastiğin en önemli tüketicileri ise ambalaj ve inşaat sektörleri olup, bunların yanı sıra otomotiv, elektrik, beyaz eşya ve ayakkabı gibi birçok alanlarda da yoğun olarak plastik kullanılmaktadır. Kısaca, plastikten mamul ürünler çok basit kullanımların yanı sıra yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde de tüketilmektedir.

SEKTÖRÜN TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİMİ

Kimya endüstrisinin alt kolu olan Plastik Sektörünün Türkiye’de geçmişi 1960’lı yıllara dayanmaktadır. En hızlı büyüyen sektörlerden biri olarak dikkat çeken plastik, Türkiye’de özellikle 90’lı yıllardan sonra hızlı büyüme trendi yakalamıştır. Türkiye’de yıllık kişi başı plastik tüketimi bugün ortalama 40 kg civarındadır. Türkiye’de Plastik Sektörü, genç ve doymamış bir pazara sahip olduğundan tüketim her geçen gün artış göstermektedir.

Firmaların yaklaşık olarak %30’u ambalaj, %15’i inşaat, %11’i tekstil, %10’u ev eşyası, %10’u otomotiv ve %9’u teknik parça sektörlerine mamul üretmektedir. %15’i ise geri kalan diğer sektörlere yönelik üretim yapmaktadır.

SEKTÖRDE ÖZKARA KİMYA

Petrokimya Ana Sanayi dalında faaliyet gösteren Özkara Kimya; kimya ve plastik sanayinde çok çeşitli sektörlerde hammade olarak kullanılan plastikleştiricileri üretmektedir.

Plastikleştiriciler (Plastifiyan), Genellikle PVC’ye veya karışımlarına bir hammade olarak katılan kimyasallardır, başlıca elastik hale getirilmesini sağlayan.

Kullanım amaçları, başlıca; içine katıldıkları karışımların ve nihai ürünlerin elastik (flexible) hale gelmesini sağlamak olup, bunun yanında, soğuğa karşı mukavim hale gelmesini sağladıkları uygulamalar vardır.

Birey hayatının birçok aşamasında kullanılan plastiklerin içinde plastikleştiriciler vardır, bunları söyle özetleyebiliriz;

  • Suni Deri
  • Kablo
  • Ayakkabı Tabanı
  • Esnek Hortumlar
  • PVC Zemin Kaplamaları
  • Boya Sanayi
  • PVC – Kalendering Ürünleri (Ambalaj Sanayi)
  • Stretch Film & Shrink Film Üretimi
  • Filtre ve Lastik Kauçuk